Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Στο Στρασβούργο ο μαθητής της Β Τάξης του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, Βασίλης Καψάλας, λόγω της διάκρισής του στο Διαγωνισμό Euroscola


31 Ιανουαρίου 2019 Στρασβούργο (φωτογραφικό υλικό)

Συνέντευξη στο κανάλι ΘΡΙΑΣΙΟ (video)

H μία διάκριση διαδέχεται την άλλη για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ.

Μετά την προσομοίωση των οργάνων της Ε.Ε. στο ΕΚΠΑ, την απονομή του τίτλου του Σχολικού πρέσβη του Ε.Κ., έρχεται η διάκριση στο διαγωνισμό Euroscola.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 31 Ιανουαρίου 2019. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής  εκλήθη  να εκπροσωπηθεί από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης 
Ανατολικής  Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος  διεξήχθη διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών
με θέμα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συναποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Μάιο του 2019 οι ευρωπαίοι πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των 705 Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή  των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»

Στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας- έκθεσης, λήφθηκαν υπόψη τα εξής κριτήρια:
1. Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας
2. Καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην έκθεση και τα άλλα κριτήρια συνεκτιμήθηκαν βάσει μοριοδότησης (έκθεση 60%, ξένη γλώσσα 20%, επίδοση 20%).

Ο Βασίλης Καψάλας κατετάγη 2ος  σε σύνολο 200 διαγωνιζόμενων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής,  1ος στη Δυτική Αττική.



Ο διακριθείς μαθητής  είπε :
«Μεγάλη τιμή και περηφάνια που θα εκπροσωπήσω το σχολείο μας στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Σίγουρα, οι προηγούμενες δράσεις συνέβαλαν στην διεύρυνση των γνώσεων μου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της, γνώσεις που προαπαιτεί ο διαγωνισμός. Θα προέτρεπα τους συμμαθητές μου να μη φοβούνται να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις. Αν και απαιτούν πνευματικό μόχθο, η ικανοποίηση και οι εμπειρίες που αποκομίζει κανείς είναι ασύγκριτες. Σαν νέοι, άλλωστε, οφείλουμε να εξελίσσουμε τον κόσμο με τη δημιουργικότητα του χαρακτήρα μας και την αδιάλειπτη ενέργεια της ηλικίας μας. Γι’ αυτό η πνευματική εγρήγορση και καλλιέργεια είναι παραπάνω από απαραίτητες!»

Η κυρία Σκληρού ως υπεύθυνη των παραπάνω δράσεων ανέφερε ότι :

και οι επτά (7)  μαθητές του Λυκείου που διαγωνίστηκαν,
Χαλκιά Ευτυχία και Συμεωνίδης Ανδρέας από την Γ΄ Τάξη
Καψάλας Βασίλειος, Λιάκου Χρυσάνθη , Μαυρέλη Χριστίνα, Νοδάρα Γεωργία και Τσολαρίδου Αυγή από τη Β΄ Τάξη,
στάθηκαν αξιοπρεπώς στο διαγωνισμό, με υψηλή βαθμολογία στην έκθεση σ ένα τόσο απαιτητικό θέμα και αξίζουν όλοι συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους. Επίσης  όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές  αισθάνθηκαν περήφανοι για την διάκριση του Βασίλη σαν να είχαν διακριθεί εκείνοι και δεν περίμεναν κάτι λιγότερο από κείνον. Μια διαπίστωση που την έκανε ακόμη περήφανη για τους μαθητές της. Ακόμη υπάρχει ευγενής άμιλλα.

Όπως  τόνισε η κυρία Σκληρού πρόκειται για μαθητή με  εξαιρετικό ήθος και επίπεδο γνώσεων, αυτό διαπιστώνεται εξάλλου απ την παραπάνω  τοποθέτησή του, επομένως επάξια θα εκπροσωπήσει το σχολείο του, τον τόπο του, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στην ημερίδα στο Ε.Κ.
Τέλος ευχήθηκε και προέτρεψε, όπως και ο μαθητής της,  να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι μαθητές και να δηλώνουν συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα  τέτοιων εξαιρετικών εμπειριών.




Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Απονομή διπλωμάτων επιβράβευσης των 'Σχολικών πρέσβεων του ΕΚ' κατά τη σχολική περίοδο 2017 – 2018.




Συνέντευξη στο κανάλι ΘΡΙΑΣΙΟ (video)

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 14.12.2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου για την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2018, ένα βραβείο για την ελευθερία της σκέψης.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ έγινε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, , σε πανηγυρική συνεδρίαση στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο και απονεμήθηκε στον Ουκρανό δημοσιογράφο Όλεγκ Σέντσοφ, ο οποίος έγινε σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία, χάρις στο θάρρος του και την αποφασιστικότητά του. 

Η εκδήλωση έγινε σε συνδυασμό  με  την απονομή διπλωμάτων επιβράβευσης των «καθηγητών – πρέσβεων του ΕΚ» και των «μαθητών – πρέσβεων του ΕΚ» που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά τη σχολική περίοδο 2017 – 2018. 
Το εν λόγω δίκτυο περιλαμβάνει 54 διαπιστευμένα και 45 υποψήφια λύκεια από όλη τη χώρα. 

Η απονομή των διπλωμάτων στο 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου έγινε απ τον  ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του ΕΚ κύριο Δημήτρη Παπαδημούλη. 


Ο  Δρ. Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,
μάλιστα  μίλησε με τους μαθητές του Λυκείου, για τις εμπειρίες τους απ τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά και για την προσομοίωση των οργάνων της Ε.Ε. στο οποίο έλαβαν μέρος.


Η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, απ τους βασικότερους συντελεστές αυτού του προγράμματος δεν θα μπορούσε να λείψει απ αυτήν την εκδήλωση.

Όπως ανέφερε η κυρία Σκληρού συνεργάστηκε με την κυρία Ασδεράκη στο πρόγραμμα U4EU  το σχολικό έτος 2014-2015. Η κυρία Ασδεράκη ήταν εκείνη που άνοιξε τον δρόμο της γνώσης, εκτος απ την ακαδημαϊκή κοινότητα και  στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ευρωπαϊκά θέματα.


Καθηγήτρια πρέσβης του Λυκείου  η κα Σκληρού Θεοφανή για 3η συνεχή χρονιά. 

Μαθητές πρέσβεις  για το σχολικό έτος 2017-2018


Ηλία Αγάθη, Καραμπουλάτ Γεωργία, Παυνέρη Αναστασία, Συμεωνίδης Ανδρέας απ την Γ' Τάξη και

Καψάλας Βασίλειος, Λιάκου Χρυσάνθη από τη Β' Τάξη



Όπως  είπε η κυρία Σκληρού τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δράσεις και πάντα περιμεναν την επόμενη δραστηριότητα για να εργαστούν ακούραστα και με ευρηματικότητα !



Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετείχαν στην στην 1η Πανελλαδική Μαθητική Προσομοίωση  των δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών, AthensEUModelJunior 2018’.
Επάξιοι εκπροσωποι της Δυτικής Αττικής!!!! 

Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους μαθητές που συμμετείχαν , αλλα και για μας τους υπεύθυνους καθηγητές.
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής γι αυτη την ευκαιρία που μας έδωσαν, για την φιλοξενία και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στα παιδιά μας και να τους συγχαρούμε για την άψογη οργάνωση σ όλα τα επίπεδα!

Συνέντευξη στο κανάλι ΘΡΙΑΣΙΟ (video) 

Άρθρο στην  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής

Δημοσίευση στη εφημεριδα Θριάσιο

Δημοσίευση στην εφημερίδα Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής






Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε
στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018 και συγκεκριμένα στη Μαράσλειο σχολή και στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο Κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια .
Οργανώθηκε από το Europe Direct ELIAMEP, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Στην προσομοίωση αυτή συμμετείχαν 100 μαθητές 25 σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, από όλη την Ελλάδα με θέμα:
« Διαχείριση σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών »

Η επιλογή των ομάδων καθηγητών-μαθητών έγινε ανάμεσα απο 200 και άνω υποψηφιότητες σχολείων.

Οι τέσσερεις μαθητές μας υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας της δράσης, κυρίας Σκληρού Φανής, καθηγήτριας Πληροφορικής, συμμετείχαν στην προσομοίωση συνεδριάσεων με ρόλους, δύο υπουργών εξωτερικών χωρών κρατών της Ε.Ε. , του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του δημοσιογράφου του Συμβουλίου υπουργών . Εργάστηκαν με συνέπεια και εργατικότητα εκτός σχολικού ωραρίου προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ρόλων τους και το αποτέλεσμα ήταν άξιο θαυμασμού τις ημέρες της προσομοίωσης! Να σημειωθεί ότι στην κα Σκληρού και στους μαθητές της έχει αποδοθεί ο τίτλος «Σχολικός πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) για 3η συνεχή χρονιά.

Ρόλοι μαθητών 

Συμεωνίδης Ανδρέας : Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Καψάλας Βασίλης : Δημοσιογράφος Συμβουλίου Υπουργών
Λιάκου Χρυσάνθη : Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας
Παυνέρη Αναστασία : Υπουργός Εξωτερικών Σλοβακίας

Διαπίστωσαν πως λειτουργεί η ΕΕ στην πράξη, πως διαχειρίζεται και ρυθμίζει καταστάσεις που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν το μέλλον μας. Με αφορμή ένα κρίσιμο θέμα, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι μαθητές είδαν πως γίνεται η διαπραγμάτευση, πως λαμβάνονται ή μπλοκάρονται οι αποφάσεις. Συζήτησαν για ώρες, άκουσαν τις γνώμες των άλλων, διατύπωσαν επιχειρήματα υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα που εκπροσωπούσαν, δημιούργησαν συμμαχίες, διαπραγματεύτηκαν προτάσεις για την επίλυση της κρίσης και την προώθηση μιας κοινής δράσης. Οι προτάσεις τους αποτυπώθηκαν σε δύο κείμενα, μια ανακοίνωση της Επιτροπής και μία απόφαση του Συμβουλιου Υπουργών, στο πρότυπο της μορφής που έχουν τα καταληκτικά κείμενα που συχνά υιοθετούν η Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών στην πραγματικότητα. Όπως ανέφερε η κυρία Εμμανουέλα Δούση, αν. καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, ΕΚΠΑ "το αποτέλεσμα απ όλους τους μαθητές ήταν εντυπωσιακό, ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και αρκετές από τις προτάσεις που αποτυπώθηκαν στα κείμενα θα ήταν ζηλευτές από τα γραφεία των Επιτρόπων ή τα ΥΠΕΞ των κρατών-μελών".Επίσης η κυρία Δούση συνεχώς τόνιζε στα παιδιά πόσο τυχερά είναι που έχουν τέτοιους καθηγητές, που τους ανοίγουν δημιουργικά μονοπάτια και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες γνώσης και αξιών. Προέτρεψε να κάνουν διάχυση των αποτελεσμάτων ώστε να παραδειγματιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές και να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δράσεις.

Στο  πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ως διοργανωτές και ομιλητές οι κ.κ.Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, η αν. καθηγ. Εμμανουέλα Δούση, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, ΕΚΠΑ , η Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, η Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δρ. Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ . Επίσης ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης , Διευθυντής της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα.
Κεντρικός Ομιλητής ο κ. Δημήτρης Βίτσας, Υπουργός
Μεταναστευτικής Πολιτικής