Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετείχαν στην στην 1η Πανελλαδική Μαθητική Προσομοίωση  των δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών, AthensEUModelJunior 2018’.
Επάξιοι εκπροσωποι της Δυτικής Αττικής!!!! 

Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους μαθητές που συμμετείχαν , αλλα και για μας τους υπεύθυνους καθηγητές.
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής γι αυτη την ευκαιρία που μας έδωσαν, για την φιλοξενία και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στα παιδιά μας και να τους συγχαρούμε για την άψογη οργάνωση σ όλα τα επίπεδα!

Συνέντευξη στο κανάλι ΘΡΙΑΣΙΟ (video) 

Άρθρο στην  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής

Δημοσίευση στη εφημεριδα Θριάσιο

Δημοσίευση στην εφημερίδα Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής






Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε
στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018 και συγκεκριμένα στη Μαράσλειο σχολή και στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο Κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια .
Οργανώθηκε από το Europe Direct ELIAMEP, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Στην προσομοίωση αυτή συμμετείχαν 100 μαθητές 25 σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, από όλη την Ελλάδα με θέμα:
« Διαχείριση σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών »

Η επιλογή των ομάδων καθηγητών-μαθητών έγινε ανάμεσα απο 200 και άνω υποψηφιότητες σχολείων.

Οι τέσσερεις μαθητές μας υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας της δράσης, κυρίας Σκληρού Φανής, καθηγήτριας Πληροφορικής, συμμετείχαν στην προσομοίωση συνεδριάσεων με ρόλους, δύο υπουργών εξωτερικών χωρών κρατών της Ε.Ε. , του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του δημοσιογράφου του Συμβουλίου υπουργών . Εργάστηκαν με συνέπεια και εργατικότητα εκτός σχολικού ωραρίου προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ρόλων τους και το αποτέλεσμα ήταν άξιο θαυμασμού τις ημέρες της προσομοίωσης! Να σημειωθεί ότι στην κα Σκληρού και στους μαθητές της έχει αποδοθεί ο τίτλος «Σχολικός πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) για 3η συνεχή χρονιά.

Ρόλοι μαθητών 

Συμεωνίδης Ανδρέας : Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Καψάλας Βασίλης : Δημοσιογράφος Συμβουλίου Υπουργών
Λιάκου Χρυσάνθη : Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας
Παυνέρη Αναστασία : Υπουργός Εξωτερικών Σλοβακίας

Διαπίστωσαν πως λειτουργεί η ΕΕ στην πράξη, πως διαχειρίζεται και ρυθμίζει καταστάσεις που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν το μέλλον μας. Με αφορμή ένα κρίσιμο θέμα, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι μαθητές είδαν πως γίνεται η διαπραγμάτευση, πως λαμβάνονται ή μπλοκάρονται οι αποφάσεις. Συζήτησαν για ώρες, άκουσαν τις γνώμες των άλλων, διατύπωσαν επιχειρήματα υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα που εκπροσωπούσαν, δημιούργησαν συμμαχίες, διαπραγματεύτηκαν προτάσεις για την επίλυση της κρίσης και την προώθηση μιας κοινής δράσης. Οι προτάσεις τους αποτυπώθηκαν σε δύο κείμενα, μια ανακοίνωση της Επιτροπής και μία απόφαση του Συμβουλιου Υπουργών, στο πρότυπο της μορφής που έχουν τα καταληκτικά κείμενα που συχνά υιοθετούν η Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών στην πραγματικότητα. Όπως ανέφερε η κυρία Εμμανουέλα Δούση, αν. καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, ΕΚΠΑ "το αποτέλεσμα απ όλους τους μαθητές ήταν εντυπωσιακό, ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και αρκετές από τις προτάσεις που αποτυπώθηκαν στα κείμενα θα ήταν ζηλευτές από τα γραφεία των Επιτρόπων ή τα ΥΠΕΞ των κρατών-μελών".Επίσης η κυρία Δούση συνεχώς τόνιζε στα παιδιά πόσο τυχερά είναι που έχουν τέτοιους καθηγητές, που τους ανοίγουν δημιουργικά μονοπάτια και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες γνώσης και αξιών. Προέτρεψε να κάνουν διάχυση των αποτελεσμάτων ώστε να παραδειγματιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές και να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δράσεις.

Στο  πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ως διοργανωτές και ομιλητές οι κ.κ.Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, η αν. καθηγ. Εμμανουέλα Δούση, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, ΕΚΠΑ , η Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, η Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δρ. Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ . Επίσης ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης , Διευθυντής της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα.
Κεντρικός Ομιλητής ο κ. Δημήτρης Βίτσας, Υπουργός
Μεταναστευτικής Πολιτικής

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου